Jest. W końcu się doczekaliśmy – utęsknione lato zawitało na dobre. Witajcie sukieneczki, japonki, krótkie spodenki. Witajcie zimne piwka w parku, imprezy pod gołym niebiem, weekendy nad jeziorem. Witajcie komary, upały, opuchnięte nogi… No właśnie wszystko byłoby super, gdyby nie te upały, komary i spółka… Skutecznego przepisu na walkę z komarami nie mamy, na szczęście z upałami można sobie jakoś poradzić. Picie dużej ilości płynów, częstsze niż zazwyczaj prysznice i odpowiednia dieta mogą skutecznie pomóc przetrwać temperatury +30 stopni.
Co jeść w upalne dni?
W upalne dni najlepiej sięgać po dania lekkostrawne – owoce, warzywa, świeże sałatki, zupy. Gdy temperatury sięgają zenitu, ciężko o wilczy apetyt, jednak nawet wtedy nie powinniśmy rezygnować z porządnego, sycącego posiłku. Idealną opcją podczas upałów są zupy-chłodniki, które działają nie tylko chłodząco, ale również regulują poziom nawodnienia organizmu. Wbrew pozorom, w gorące dni zalecane jest spożywanie ostrych dań. Reakcje, które zachodzą w organizmie po spożyciu pikantnych potraw, pomagają w ochłodzeniu organizmu oraz stymulują wspomniany wcześniej brak apetytu.
Zupa ogórkowa z curry – Składniki dla 4 osób
2 świeże, zielone ogórki
2 cebule
300 – 400 g ziemniaków
800 ml bulionu z warzyw
2 łyżeczki curry w proszku
Olej rzepakowy
4 łyżki jogurtu naturalnego
Sól, pieprz
Koperek
Zupa ogórkowa z curry – Przygotowanie
Ogórki obieramy, dzielimy wzdłuż na pół i kroimy w plasterki. Cebule obieramy i drobno kroimy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
W teflonowym garnku rozgrzewamy olej rzepakowy, dodajemy cebulę i smażymy na szklisto. Do zeszklonej cebuli dodajemy curry w proszku, całość krótko smażymy, nieustannie mieszając. Do garnka dodajemy bulion z warzyw oraz pokrojone ziemniaki. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut na mniejszym ogniu. Dodajemy pokrojone ogórki. Warzywa gotujemy przez kolejne 5 minut. Całość miksujemy przy użyciu blendera na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Zupę podajemy z łyżką jogurtu naturalnego oraz koperkiem.
Zupę ogórkową można spożywać na gorąco lub na zimno, jako chłodnik. Teraz to żadne upały nam nie straszne.
#EnjoyTheSummer