Fast food nie musi być niezdrowy. Obok domowych burgerów, pizzy czy frytek z batatów, na naszym stole często lądują dania meksykańskie, na przykład tortille w różnym wydaniu. Ostatnio nasze serca podbiły wegetariańskie wrapy z cukinią i hummusem. Chrupiąca tortilla, grillowana cukinia, pikantna sałata, aromatyczne pomidorki i niezastąpiony smak hummusu to wyjątkowa kompozycja, która z pewnością trafi w gusta wszystkich wegetarian. Miłośnicy mięsa mogą dodać do wegetariańskich wrapów smażonego kurczaka lub indyka. Ale uwierzcie – nie jest to konieczne! Wrapy smakują bajecznie również bez mięsa!
Wegetariańskie wrapy z cukinią i hummusem – Składniki
Składniki na 2 wrapy
- 1 mała cukinia
- 2 tortille
- 10 łyżek hummusu
- 10 pomidorów malinowych
- 1 papryka
- 0,5 cebuli
- kilka liści dowolnej sałaty lub szpinaku
- 2 plasterki żółtego sera
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Wegetariańskie wrapy z cukinią i hummusem – Przygotowanie
Warzywa myjemy. Paprykę kroimy w paski, cebulę w krążki, pomidory i cukinię dzielimy na pół. Końce cukini odkrajamy, a następnie kroimy ją wzdłuż na cienkie plasterki. Cukinię skraplamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy na rozgrzanej patelni z każdej strony przez ok. 2 min. Usmażoną cukinię ściągamy z patelni i odstawiamy na bok.
Następnie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy cebulę oraz paprykę. Warzywa smażymy przez ok. 5 minut, po czy odstawiamy je na bok.
Z patelni odsączymy (przy użyciu papierowego ręcznika) nadmiar oliwy i smażymy na niej, przez ok. 1 minutę z każdej strony, placki tortillii.
Usmażoną tortillę smarujemy hummusem. Na hummus kładziemy kolejno plastry cukinii, plasterek sera żółtego, cebulę, paprykę, liście sałaty oraz pomidorki.
Tortillę zwijamy i delektujemy się naszym wegetariańskim wrapem z cukinią i hummusem.
Voilà! Pyszne, świeże i zdrowe danie w mniej niż 15 minut! To się nazywa fast food!