Do tego, że kasze są zdrowe nie trzeba nikogo przekonywać. Bezglutenowa kasza jaglana jest bogatym źródłem witamin z grupy B, żelaza i miedzi. Komosa ryżowa to przede wszystkim wysoka zawartość białka roślinnego i zdrowych tłuszczów nienasyconych. Kasza gryczana to błonnik, sole mineralne (wapń, fosfor) oraz witaminy z grupy B i P. Podsumowując, kasze są bogatym źródłem węglowodanów, białek i skrobi. Dzięki swoim wartościom odżywczym nadają się idealnie dla osób cierpiących na nadciśnienie, skarżących się na niedobór żelaza w organizmie, dla diabetyków oraz kobiet w ciąży. Na domiar wszystkiego, kasze są szybkie i proste w przygotowaniu. Najlepszy przykład – kasza kuskus.
Kuskus – Wartości odżywcze
Kuskus, kluczowy składnik wielu potraw w Maroko i innych krajach północoafrykańskich, to drobna kasza z ziarna pszenicy. Kuskus, jak wiele innych kasz, jest bogatym źródłem węglowodanów, białek, witamin z grupy B i E, soli mineralnych, wapnia oraz cynku. Kuskus charakteryzuje się również wysoką zawartością magnezu, który łagodzi objawy stresu, oraz żelaza wspomagającego pracę układu odpornościowego.

Kuskus – Przygotowanie
Kuskus jest nie tylko zdrowy, ale również szybki i prosty w przygotowaniu. W związku z tym, że po żniwach, kasza jest poddana wstępnej obróbce i gotowana na parze, kuskus przed podaniem wystarczy zalać wrzątkiem i odstawić pod przykryciem do napęcznienia na około 10 minut.
Kuskus smakuje zarówno na ciepło i na zimno, jako składnik dań słodkich i pikantnych, dań głównych i przystawek. Propozycja na dziś – sałatka z kuskusem, awokado, rukolą i mozarellą.
Przepis na sałatkę z kuskusem
Sałatka z kuskusem – Składniki

Składniki dla 2 osób
- 150 g kaszy kuskus
- 1 dojrzałe awokado
- 125 g sera mozarella (można zastąpić serem feta)
- 50 g sałaty rukola
- 50 g suzsonych pomidorów w oleju
- 0,5 ząbka czosnku
- 0,5 cytryny
- garść migdałó
- kilka listków bazylii
- parmezan
- kostka rosołowa / bulion warzywny
- łyżka masła
- sól, pieprz, olej z oliwek
Sałatka z kuskusem – Przygotowanie
Przygotowujemy 200 ml bulionu warzywnego. Do garnka dodajemy dodatkowo 200 ml gorącej wody. Całość doprowadzamy do wrzenia. Gotowy bulion zdejmujemy z gazu, dodajemy kuskus i łyżkę masła. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na bok na około 10 minut.
Kroimy w kostkę mozarellę i suszone pomidory. Olej z pomidorów odstawiamy na bok. Awokado dzielimy na pół, wyjmujemy pestkę. Miąż awokado oddzielamy od skórki i kroimy w kostkę. Rukolę myjemy i suszymy. Cytrynę dzielimy na pół i wyciskamy sok z jeden połówki. Składniki odstawiamy na bok.
Przygotowujemy pesto, które posłuży nam jako dressing do sałatki. Parmezan ścieramy na tarce. Obieramy ząbek czosnku i dodajemy go wraz z migdałami, bazylią, 3/4 parmezanu i 1 łyżką oleju z oliwek do blendera. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Po upływie czasu kuskus rozluźniamy widelcem, dodajemy sok z cytryny, olej z suszonych pomidorów, suszone pomidory, awokado, mozarellę i rukolę. Mieszamy.
Przed podaniem sałatkę z kuskusem polewamy pesto, posypujemy pozostałym parmezanem i dekorujemy kilkoma listkami świeżej bazylii.

Sałatkę z kuskusem można podawać na ciepło lub na zimno. Nadaje się ona również idealnie jako „danie do pudełka“ – na drugie śniadanie lub lunch w pracy. Smacznego!