Smoothies – zdrowe, łatwe w przygotowaniu i pyszne… No właśnie, czy oby na pewno pyszne? Próbowaliście smoothie z selera, buraka i pietruszki? Ja próbowałam i na próbowaniu się skończyło, bo przełknąć tego nie mogłam. Przepisów na super zdrowe, wręcz cudotwórcze smoothies jest wiele, jednak co z tego, że zdrowe, skoro niezjadliwe. Poniżej przedstawiam moje trzy ulubione koktajle, które naprawdę smakują!
Smoothie z bananów i jagód
- 227 kcal
- 6 gr białka
- 28 gr węglowodanów
- 11 gr tłuszczu
Składniki
- 1 banan
- 200 gr jagód
- garść orzechów włoskich
- 250 ml mleka sojowego
- wiórki kokosowe
Właściwości odżywcze
Jagody zawierają grabniki, które neutralizują proces przemiany materii oraz glukokininy, które regulują poziom cukru we krwi. Orzechy włoskie dzięki zawartości kwasów omega 3 obniżają poziom cholesterolu we krwi, a zawarte w nich witaminy A i E oraz koenzym Q10 wzmacjniają włosy, paznokcie i poprawiają wygląd skóry. Wiórki kokosowe są bogate w błonnik i dają dają uczucie sytości.
Smoothie z bananów, malin i ananasa
- 328 kcal
- 3 gr białka
- 57 gr węglowodanów
- 9 gr tłuszczu
Składniki
- 2 plastry ananasa
- 100 gr. mrożonych malin
- 1 banan
- łyżeczka miodu
- wiórki kokosowe
- 2 listki mięty
Właściwości odżywcze
Zawarta w ananasie bromelaina, która przyśpiesza proces przemiany materii ma właściwości przeciwzapalne i odchudzające. Maliny pomagają oczyścić przewód pokarmowy z niestrawionych resztek pokarmu.
Zielony smoothie z ogórka, ananasa i szpinaku
- 150 kcal
- 7 gr białka
- 40 gr węglowodanów
- 0 gr tłuszczu
Składniki
- 1/4 ogórka
- 1 plaster ananasa
- 10 liści szpinaku
- 1/2 cytryny
- 1 cm imbiru
- łyżka miodu
- 2 listki mięty
- 200 ml zimnej wody
Właściwości odżywcze
Ogórek składa się z 95% z wody i pomaga oczyszcić organizm z jej nadmiaru i toksyn oraz przyspiesza metabolizm. Szpinak zawiera tylakoid, który blokuje trawienie tłuszczów i wpływa na redukcję apetytu.