Czym byłoby lato bez lodów? Włoskie, gałkowe, śmietankowe, wodne – niezależnie od rodzaju i smaku, lody są niezastąpione w upalne dni. Oprócz klasycznych smaków lodów, na rynku pojawiają się coraz to nowsze wynalazki. Lody truflowe, lody z ziaren słonecznika, lody marchewkowe – połączenia, które z pozoru wydają się kulinarnym fiasko, zaskakują i okazują się prawdziwą rozkoszą dla podniebiena.
Ostatnio nasze serca podbiły lody bazyliowe. Przygotowane z jogurtu naturalnego i serka ricotty smakują niezwykle aromatycznie, są lekkie i orzeźwiające oraz stanowią idealną alternatywę dla klasycznych lodów śmietankowych.
Przepis na lody bazyliowe
Lody bazyliowe – Składniki
- 125 g serka ricotta
- 500 g liści świeżej bazylii
- 500 g jogurtu naturalnego
- sok z 1/2 limonki
- 75 g miodu
Lody bazyliowe – Przygotowanie
Jogurt naturalny i serek ricotta dokładnie mieszamy w wysokim naczyniu. Liście bazylii drobno kroimy i dodajemy do jogurtu i ricotty.
Całość mieszamy przy użyciu blendera ręcznego, do momentu otrzymania jednolitej masy. Do naczynia dodajemy miód i sok z limonki. Ponownie mieszamy. Masę przelewamy do plastikowego naczynia i wstawiamy do zamrażalnika na ok. 1,5 godziny.
Po upływie 1,5 godziny wyjmujemy masę lodową z zamrażalnika (nie będzie jeszcze zamrożona) i rozluźniamy ją, mieszając widelcem. Wstawiamy do zamrażalnika na kolejne 1,5 godziny – wyjmujemy i ponownie mieszamy, po czym mrozimy przez kolejne 2 godziny.
Łącznie lody bazyliowe powinny być mrożone przez ok. 5 godzin. Przed podaniem gałki lodów dekorujemy listkami świeżej bazylii.