Nigdy nie byłam typem ciasteczkowego potwora. Ciasto do kawy (lub na śniadanie ;)), czekolada na deser (lub na śniadanie ;)), lody do dobrego filmu (lub zawsze kiedy najdzie na nie ochota ;)) – jak najbardziej! Ale ciastka? Kruche, suche, często zbyt słodkie – nigdy nie zdobyły mojego podniebienia. Dziwnym trafem, zawsze gdy jestem na diecie i chcę zrezygnować całkowicie z jedzenia słodyczy, nachodzi mnie nieodparta ochota właśnie na ciastka. Co wtedy robię? Sięgam po ciasteczka owsiane z malinami, orzechami i miodem. Zdrowe, pyszne, pożywne, a co najlepsze proste i szybkie w przygotowaniu.
Przepis na ciasteczka owsiane z malinami i orzechami

Ciasteczka owsiane z malinami i orzechami – Składniki
- 250 g płatków owsianych
- 150 g świeżych lub mrożonych malin
- Garść ulubionych orzechów – pistacji, orzechów włoskich, nerkowców
- Garść suszonej żurawiny
- Łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki miodu
Ciasteczka owsiane z malinami i orzechami – przygotowanie
W dużym naczyniu, przy użyciu drewnianej łyżki, mieszamy płatki owsiane z malinami. Jeżeli korzystamy z mrożonych owoców, musimy je wcześniej pozostawić do odmrożenia. Następnie do naczynia dodajemy drobno pokrojone orzechy, żurawinę, olej kokosowy oraz miód. Dokładnie łączymy wszystkie składniki.
Z uzyskanej masy formujemy ciastka (aby uzyskać ładnejszy kształt możemy skorzystać z pokrywki od słoika) i kładziemy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka owsianie z malinami i orzechami pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 25 minut.

Ciasteczka owsiane (nie za suche, nie za kruche, nie za słodkie) w zupełności zaspokoją apetyt ciasteczkowego potwora na diecie 🙂
Smacznego!