Nikt nie spodziewał się, że tegoroczne lato zaskoczy nas takimi upałami. Kiedy temperatury sięgają zenitu, nie chce się ruszyć nawet małym palcem, nie mówiąc już o gotowaniu. No dobra… gotować mogę nawet w największe upały, zwłaszcza, gdy potrawy są w łatwe i szybkie w przygotowaniu. Dzisiaj kwintesencja lata na talerzu – 3 dania z arbuza. Na pierwsze danie zaserwujemy zupę z arbuza, na danie główne pizzę z arbuza, a na deser – smoothie z arbuza.
Zupa z arbuza i pomidorów
Zupa z arbuza i pomidorów to nietypowe połączenie smaków i aromatów: słodko-kwaśny smak pomidorów, pikantny aromat papryczki chilli i przede wszystkim delikatna słodycz arbuza – prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Podawana jako chłodnik jest idealną opcją na upalne dni.
Zupa z arbuza i pomidorów – Składniki
400 g arbuza
500 g pomidorów
1 ząbek czosnku
50 g oliwy z oliwek
1/2 papryczki chilli
odrobina soku z cytryny, sól, pieprz
50 g sera feta
kilka listków bazylii
Zupa z arbuza i pomidorów – Przygotowanie
Miąż arbuza kroimy w kostkę i dodajemy do blendera. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i drobno kroimy. Dodajemy do blendera. Papryczkę chilli i czosnek drobno siekamy i dodajemy do arbuza i pomidorów. Całość miksujemy, dodajemy oliwę z oliwek i kilka kropli soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzemy i ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Gotową zupę z arbuza i pomidorów wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dodajemy pokrojony w kostkę ser feta i dekorujemy kilkoma listkami bazylii.
Pizza z arbuza
Pizza z arbuza z serem kozim, rozmarynem i pistacjami to wbrew pozorom idealne połączenie. Słodycz arbuza komponuje się doskonale z lekko pikantnym smakiem sera koziego i słonym smakiem pistacji. Aromat rozmarynu nadaje całości pełnego smaku.
Pizza z arbuza – Składniki
8 trójkątnych kawałków arbuza
8 kawałków sera koziego
garść pistacji
1 gałązka rozmarynu
Pizza z arbuza – Przygotowanie
Arbuza kroimy na 8 trójkątnych kawałków, po czym na każdą część kładziemy kawałek sera, kilka listków rozmarynu i kilka rozdrobnionych pistacji. Arbuzowe trójkąciki kładziemy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i pieczemy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.
Smoothie z arbuza
Orzeźwiający napój na upalne dni – słodki arbuz połączony z delikatną śmietanką. Prościej się nie da!
Smoothie z arbuza – Składniki
100 g
miążu z arbuza
50 g śmietany 30%
Smoothie z arbuza – Przygotowanie
Arbuza drobno kroimy i wydłubujemy pestki. Dodajemy do blendera razem ze śmietaną i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Wedle uznania podajemy z bitą śmietaną.