Ciasta, czekoladki, babeczki, budynie, batoniki, wafelki – to niewątpliwe specjalność mojego męża. Jeżeli któreś z wyżej wymienionych słodyczy ma czekoladowy smak to jest on ekspertem jakich mało. Wystarczy jeden kęs, jedno mlaśnięcie, chwila na języku, aby wydać wyrok czy dany deser zasłużył na miano deseru czekoladowego czy też jest raczej „czymś czekoladopodobnym”. Gdy mąż usłyszał, że dzisiaj na podwieczorek jemy budyń czekoladowy z banana i avocado, wydał z siebie tylko lekkie parsknięcie. Budyń czekoladowy… z banana? I avocado?!?! To nie może się udać…
Budyń z banana i avocado – Składniki
2 banany
1 avocado
2 łyżki kakao
1 łyżka cukru pudru
Kilka truskawek i jagód
Kilka pistacji

Budyń z banana i avocado – Przygotowanie
Banany obieramy i kroimy. Avocado przekrajamy na pół, wyjmujemy pestkę i wyżłabiamy miąższ łyżką. Składniki dodajemy do wysokiego naczynia lub miski. Do banana i avocado dodajemy kakao i cukier puder. Wszystkie składniki mieszamy przy użyciu blendera ręcznego, do momentu otrzymania jednolitej masy. Budyń przekładamy do salaterki lub pucharku do lodów. Dekorujemy kilkoma kawałkami truskawek, jagodami i pistacjami.


Werdykt męża: Dobre. W ogóle nie czuć avocado. Smakuje jak prawdziwy deser czekoladowy.