Przechodząc na dietę bezmięsną trzeba zrezygnować z wielu rzeczy. Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło – zmieniając sposób odżywiania mamy szansę odkryć nowe potrawy, smaki i składniki. Czy gdybym nie zrezygnowała z jedzenia mięsa, skusiłabym się na burgera z łososiem, fetą i szpinakiem? Raczej nie. Najprawdopodobniej wybrałabym klasycznego big maca lub cheesburgera, bo po co zmieniać coś co „dobre”, po co kombinować… Na szczęście ludzie się zmieniają! Na szczęście zmieniłam się ja! Burger z łososiem, fetą i szpinakiem to prawdziwa uczta dla podniebienia! Pozycja, którą spróbować powinnien każdy, nawet największy fan big maca z podwójnym serem…
Przepis na burgery z łososiem
Burgery z łososiem – Składniki
Składniki na 4 burgery
- 4 filety z łososia (ok. 500 g)
- 4 bułki
- 50 g świeżego szpinaku
- 1 jabłko
- 1-2 pomidory
- 1 cebula
- 50 g sera feta
- kilka listków bazylii
- 50 g bułki tartej
- 5 łyżek majonezu
- 4 łyżeczki chrzanu
- olej z oliwek
- sól, pieprz
Burgery z łososiem – Przygotowanie
Rozpoczynamy od przygotowania burgerów z łososia. Filety myjemy, suszymy i bardzo drobno kroimy. Do pokrojonego łososia dodajemy łyżkę majonezu i ½ bułki tartej. Doprawiamy solą i pieprzem.
Z otrzymanej masy formujemy cztery burgery, po czym obtaczamy je w pozostałej bułce tartej. Burgery z łososia smażymy na rozgrzanej patelni, po kilka minut z każdej strony.
Szpinak i bazylię myjemy i suszymy. Jabłko myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w krążki i smażymy. Pomidory i ser feta kroimy w plasterki.
Bułki przekrajamy, skraplamy olejem z oliwek i podsmażamy z wewnętrznej strony, tak aby pieczywo było chrupiące, ale nie twarde.
Przygotowujemy sos do burgerów. Dokładnie mieszamy majonez z chrzanem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na podsmażone bułki kładziemy kolejno szpinak, jabłko, burgery z łososia, cebulę, fetę, pomidory i bazylię. Całość dekorujemy sosem majonezowo-chrzanowym.
Burgery z łososiem, szpinakiem i fetą gotowe! Czas na zmianę! Smacznego!