Czy lubię kawę? Nie bardzo – gorzka, cierpka, w smaku zbyt intensywna. Gdy dodam do niej mleka, kwestia przedstawia się nieco lepiej, jednak również wtedy moje kubki smakowe nie wołają o więcej. A zdarzyło się, że wołały… Było to na Wyspach Kanaryjskich a obiektem pożądania była kawa Barraquito.
Jedna filiżanka kawy zawiera ok. 20 ml 31% likieru, więc barraquito niekoniecznie nadaje się jako napój do śniadania, jednak do weekendowego brunchu pasuje jak ulał!
Kawa Barraquito – Składniki
20 ml słodkiego mleka kondensowanego
20 ml hiszpańskiego likieru 43
40 ml espresso
2-3 łyżki gorącego spienionego mleka
Szczypta cynamonu
Kawałek skórki limonki
Kawa Barraquito – Przygotowanie
Do przygotowania barraquito najlepiej użyć przezroczystego naczynia – np. szklanki do latte macchiato. Składniki należy wlewać do szklanki powoli, jeden po drugim, tak aby układły się one na sobie warstwami. Przygotowanie barraquito zaczynamy od wlania do szklanki mleka skondensowanego. Następnie wlewamy likier – należy to zrobić powoli, zwracają uwagę na to, aby alkohol spływał po wewnętrznej ściance szklanki. Najlepiej użyć do tego łyżeczki. Następnie dodajemy gorące, spienione mleko oraz espresso. Korzystamy z tej samej techniki co przy wlewaniu likieru. Całość posypujemy cynamonem oraz ozdabiamy kawałkiem skórki limonki.
Barraquito należy wypić od razu po przyrządzeniu, ponieważ kawa dość szybko stygnie (za sprawką zimnego likieru i mleka skondensowanego). Kawę można pić warstwa po warstwie, bez mieszania lub łącząc ze sobą wszystkie składniki.